Kuchnia pełna namiętności – warsztaty kulinarne

Możliwość nauki pod okiem zdolnego szefa kuchni w miejscu, które stawia na kuchnię w stylu slow, sezonowe produkty i najwyższą jakość, możliwość spotkania z innymi blogerami, wspólna zabawa i gotowanie ze składników, których wcześniej nigdy się nie używało – zaproszeniom na takie warsztaty się nie odmawia.

paclan2

W poprzednią sobotę (11 lipca), dzięki zaproszeniu od marki Paclan, miałam możliwość uczestniczyć w kilkugodzinnych warsztatach kulinarnych z szefem Łukaszem Terlikowskim. Odbyły się w bardzo klimatycznym wnętrzu Culinary Solutions na Bielanach Wrocławskich, gdzie Łukasz Terlikowski dowodzi na co dzień kuchnią i czuwa nad kolejnymi odsłonami menu.

Już sam temat warsztatów był zaskakujący – Kuchnia pełna namiętności. Okazało się, że nauczymy się przygotowywać dania z produktów, które uważane są za… afrodyzjaki. Samo słowo pochodzi od bogini Afrodyty, specjalistki ds. miłości. Produkty nazywane afrodyzjakami mają zwiększyć pożądanie. Co wykorzystaliśmy podczas gotowania? Ostrygi, przegrzebki, chilli, szparagi, polędwicę wołową, imbir, czekoladę. I dzięki nim powstało 5 dań, które w przyszłości z pewnością odtworzę w domu.

SONY DSC

paclan_warsztaty-2

paclan_warsztaty-3

Bardzo lubię uczestniczyć w warsztatach kulinarnych, ale pod kilkoma warunkami. Chcę się jak najwięcej nauczyć i jak najwięcej przygotować pod okiem specjalisty. Nie lubię więc (a przyznaję, że zdarzały się takie przypadki), kiedy prowadzący wyręcza gotujących albo dzieli ich na grupy i koniec końców każdy uczestniczy w przygotowaniu tylko części dań. Na szczęście Łukasz Terlikowski jest bardzo dobrym dydaktykiem i tworzy atmosferę, w której chce się uczyć i pracować. Każde danie przygotowywaliśmy wspólnie, oczywiście dzieląc się częścią obowiązków, ale każdy miał swój udział we wszystkich daniach. A Łukasz Terlikowski odpowiadał na absolutnie każde pytanie, które przyszło nam na myśl. I chociaż wiele z nas pracowało z niektórymi produktami po raz pierwszy (ja np. z przegrzebkami i ostrygami, suflet też robiłam pierwszy raz w życiu), to wszystko się udało, nie było pomyłek, paniki i zepsutych dań. Wyszłam tak naładowana pozytywną energią, że gdyby nie fakt, że byłam okrutnie przejedzona, to odtworzyłabym to samo menu w domu jeszcze tego samego dnia.

paclan

SONY DSC

SONY DSC

 

SONY DSC

SONY DSC

Oto menu, które udało nam się tego dnia przygotować:

– ostrygi zapiekane z masłem szalotkowym i szpinakiem (swoją drogą, jeśli wydaje Wam się, że otworzenie ostrygi to drobnostka, to rozwieję ten mit – skubańce są prawie nie do pokonania, siłowałam się z moimi osobnikami po 10 minut, ćwicząc biceps ;))

– przegrzebki w sosie z awokado i chilli (obłędnie pyszne, mój numer 1 warsztatów, nigdy wcześniej ich nie próbowałam)

– stek z polędwicy wołowej

– dodatkiem do steku były zielone szparagi z jajkiem w koszulce i sosem beurre blanc

– suflet czekoladowy i truskawkowe crumble (z kruszonką z otrębów, dosładzany ksylitolem, #omnomnom)

paclan_warsztaty-4

paclan_warsztaty-5

paclan_warsztaty-6

paclan_warsztaty-7

Planuję w najbliższym czasie powtórzyć przepisy w domu, wtedy podzielę się dokładnymi recepturami. A do Culinary Solutions na pewno wrócę i coś zjeść w restauracji, a również – na kolejne warsztaty (lokal spełnia podwójną rolę). Paclan, dziękuję za zaproszenie!

A Wy dajcie znać, który przepis powinnam zrobić jako pierwszy!

Zdjęcia: Martyna ze Smakiempisany oraz organizatorzy warsztatów.

12 uwag do wpisu “Kuchnia pełna namiętności – warsztaty kulinarne

      1. Stek (zwłaszcza ten z polędwicy, który zwykle jest bardzo gruby i „wysoki”) trzyma kształt i nie „rozpływa” się na boki podczas smażenia, niezły patent ;)

        Polubione przez 1 osoba

Skomentuj!

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s