Jak ugotować jajka?

plaza_gotowane jajka-9-horz2

Osiem minut czy sześć? Wkładać do zimnej wody czy na wrzątek? Ile „zdrowasiek” zmówić zamiast odliczania czasu? Teoretycznie jeden z najprostszych produktów w kuchni, ale jedno niepozorne jajko potrafi sprawić nie lada problem. Dlatego z zegarkiem w ręce i precyzją odmierzyłam i wyliczyłam podstawowe przepisy na przygotowanie jajek. Pojawiły się w 4. numerze magazynu „Kocioł”, a teraz także na blogu.

Jajko na miękko czy na twardo?

jajko na miękko

Przygotowałam 3 rodzaje jajek gotowanych:

– na twardo, ze ściętym białkiem i żółtkiem

– na półtwardo, ze ściętym białkiem i częściowo ściętym żółtkiem, które jednak zachowało kremową konsystencję

– na miękko, z delikatnie ściętym białkiem i lejącym, kremowym żółtkiem

Wlewamy wodę do dużego garnka, włączamy gaz. Jajka umieszczamy w gorącej wodzie za pomocą metalowej łyżki, delikatnie, aby nie stłuc skorupki. Po 3 minutach jajko będzie ugotowane na miękko, po 6 na półtwardo, a po 8 – na twardo.

Omlet

omlet

Najprostszy przepis na omlet ze szczypiorkiem. Jeśli chcecie dodać inne składniki, to po wylaniu masy jajecznej i przesmażeniu przez 2-3 minuty, na wierzchu układamy ser, warzywa czy krewetki i dopiero wtedy składamy na pół albo w rulonik. Można również zmieszać składniki od razu z masą jajeczną (ale ja wolę, jak są półtwarde, dlatego wybieram pierwszy sposób).

2 jajka

szczypiorek

1 łyżeczka masła

sól i pieprz

Jajka wbijamy do miski, doprawiamy, wrzucamy posiekany szczypiorek i mocno ubijamy. Masło rozpuszczamy na patelni, wlewamy masę jajeczną. Zmniejszamy gaz i smażymy omlet do momentu, aż wierzchnia warstwa jajek się zacznie się ścinać (gaz nie może być zbyt duży, bo dolna warstwa się przypiecze, zanim góra zdąży się ogrzać i ściąć). Omlet składamy na pół albo zwijamy w rulonik i smażymy jeszcze przez 2 minuty.

Jajecznica

jajecznica

Ile osób, tyle przepisów na jajecznicę ;) Ja obecnie biorę przykład z Gordona Ramsaya i jajecznicę trzymam przez kilka sekund na palniku, po czym ściągam i tak powtarzam kilka razy czynność, cały czas mieszając.

2 jajka

1 łyżeczka masła

sól

Jajka wbijamy do miski i solimy. Mocno ubijamy widelcem przez ok. 1 minutę. Rozpuszczamy masło na patelni, wlewamy jajka. Patelnię od razu ściągamy z gazu i energicznie mieszamy masę. Ponownie stawiamy patelnię na palnik i zdejmujemy po kilku sekundach, ciągle mieszając. Czynność powtarzamy 3 – 4 razy. Gotową jajecznicę posypujemy szczypiorkiem.

Jajka sadzone

plaza_sadzone-5

 

2 jajka

1 łyżeczka oleju rzepakowego

1 łyżeczka masła

sól i pieprz

Natłuszczamy patelnię i mocno rozgrzewamy. Wbijamy jajka (ostrożnie, żeby nie uszkodzić żółtek). Zmniejszamy gaz i smażymy około 3 minuty. Solimy i pieprzymy. Idealne jajko sadzone ma ścięte białko i płynne, ciepłe żółtko.

Jajko w koszulce

jajka po benedyktyńsku(na zdjęciu jajka w koszulce wykorzystałam do jajek po benedyktyńsku, na które przepis podam niebawem)

2 jajka

sól

1 łyżka octu
Gotujemy wodę, wsypujemy szczyptę soli i wlewamy ocet. Mieszamy drewnianą łyżką, aby utworzył się wir. Ostrożnie wbijamy jajko do wody i delikatnie mieszamy. Gotujemy ok. 5 minut, odcedzamy.

 

Reklamy

11 uwag do wpisu “Jak ugotować jajka?

  1. Ja lubię jajka z płynnym żółtkiem i ściętym białkiem, gotuję 5 minut, ale w rondelku. Mam taki mały garnuszek, i w nim muszę gotować dłużej (a jajka kupuję zawsze wielkości M właśnie). Umiesz to wyjaśnić? Bo mi się pomysły skończyły… ;)

    Polubienie

    1. Po pierwsze przepraszam, że odpisuję dopiero teraz, ale Twój komentarz w niewyjaśniony sposób wpadł do spamu i go przeoczyłam ;) A wrzucasz jajka na wrzątek czy do zimnej wody? Przyznam szczerze, że mnie się te reguły sprawdzają, ale czytałam też kilka komentarzy i wiadomości, które dziewczyny do mnie pisały i nie zawsze im wychodzi tak samo ;) Ja też kupuję m-ki i u mnie te 3 minuty wystarczają, ale wtedy zółtko jest płynne, a białko nie jest mocno ścięte, raczej taka „galaretka”

      Polubienie

  2. Wdzystkie rodzaje jajek mam opanowane, nawet to w koszulce, które często wielu osobom nie wychodzi…… ale jajko na miękko to jest mój problem! Nigdy nie gotowałam z minutnikiem i chętnie spróbuję :) mój dotychczasowy sposób to ten ,,na czuja,, – wkładam zawsze jajka do zimnej wody ( do gorącej mam obawy, że popękają…) tak by były tylko przykryte, mały gaz i czekam aż. . ..pojawią się pierwsze bąbelki w wodzie ;) Pierwsze jajo – testowe i tak wędruje do miski psa :) i po nim oceniam czy wyjmować resztę czy jeszcze chwilka ;) efekt końcówy i tak bywa różny bo wystarczy się zagapić …i jajka są na twardo.

    Ciekawi mnie też jak się ma czas gotowania do wielkości jajek. Ostatnio kupuję na ryneczku takie wielgachne z dwoma żółtkami ;) pewnie będą potrzebowały wiecej niż 3 minuty…?
    Dzięki za wpis, będę próbować :)

    Polubienie

    1. Zawsze, kiedy wydaje mi się, że już jestem w miarę precyzyjna i dokładna, o czymś zapominam ;) Taka przypadłość blogerów – pewne rzeczy w kuchni wydają się już oczywiste i pomijamy je w tekście. Jajka, których używałam, były w rozmiarze M, takie duże, „wsiowe” będą się na 100% gotować dłużej, dodałabym z 2 minuty na każdy rodzaj :) Daj znać, czy udało się przygotować to idealne jajo na miękko!

      Polubienie

  3. A ja wrzucam takie specjalny minutnik obrazkowy z jajkami, który zmienia kolor – kupiony w drogerii sieciowej za 4 zł;-) i mam problem z głowy;-)
    Wpadłam z rewizytą i bardzo mi się u Ciebie podoba:-) Pozdrawiam serdecznie Wrocławiankę ( mam ogromny sentyment do Wrocławia – kilka lat mieszkałam):-)

    Polubione przez 1 osoba

    1. Bardzo mi miło, dzięki :) Mnie u Ciebie również się spodobało, będę zaglądać! :)
      Może kiedyś spróbuję z takim minutnikiem, bo to rzeczywiście wydaje się ułatwiać cały proces :D

      Polubienie

    1. To ciekawe, muszę zgłębić temat, bo już kiedyś gdzieś widziałam artykuł o tym, że jest różnica w czasie gotowania w zależności od ukształtowania terenu! :)

      Polubienie

Skomentuj!

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s