Budyń jaglany z owocami

Jeśli miałabym wymienić jeden z produktów, bez których moja kuchnia nie istnieje, bez chwili wahania mówię: kasza. Żaden konkretny rodzaj, uwielbiam wszystkie kasze. Byłam jedną z tych osób, które na wieść o tym, że gluten najprawdopodobniej nas zabije i jest powodem wszelkiego zła tego świata, łkała rozdzierająco na samą myśl o tym, że może wskazanym byłoby odstawienie glutenu. A co za tym idzie – większości kasz. Na szczęście postanowiłam podejść do tematu rozsądnie, poczytałam sporo na ten temat, postanowiłam obserwować, jak zachowuje się mój organizm po glutenie i podjęłam decyzję, że z kaszy nie rezygnuję. Nie choruję na celiakię, nie mam alergii pokarmowych w tym kierunku, więc nie widzę przeciwwskazań.*

Płaza_budyń jaglany-6

Kasza dobra na wszystko

W 3. numerze Magazynu KOCIOŁ jednym z bohaterów numeru były właśnie kasze. I w związku z tym postanowiłam postawić sobie poprzeczkę wyżej. Przygotowałam więc dwa „kaszowe” przepisy. Po pierwsze, super prostą kaszę jęczmienną z pieczonymi warzywami. A po drugie – kaszę na słodko. Jeszcze kilka miesięcy temu nie wyobrażałam sobie bowiem kaszy na słodko. Mam taki swój dziwny zwyczaj, że są produkty, które widzę tylko na słodko i takie, które powinny być wyłącznie słone. Dlatego nie uznaję ryżu z jabłkami, pierogów z owocami i kaszy manny z sokiem malinowym. Kasza na słodko była więc dla mnie sporym wyzwaniem. Na pierwszy ogień poszła jaglana – bo świetnie przyjmuje smaki innych składników dania. Pomyślałam przy tym, że może uda mi się upiec dwie pieczenie na jednym ogniu i odczarować jeden z nielubianych deserów z dzieciństwa. Tak oto powstał plan zrobienia budyniu. Zwykłego, torebkowego budyniu nie znoszę. Teraz wiem już, że w poprzednich latach było to spowodowane nietolerancją mleka i laktozy. Ale od kiedy wyeliminowałam mleko zwierzęce, nigdy budyniu nie przygotowywałam. Ten jednak robiłam 3 razy w ciągu kilku dni. Jest pyszny! Świetnie łączy się z różnymi owocami – ja proponuję te, które nie są zbyt słodkie, żeby przełamać słodycz miodu i czekolady.

Jeszcze w ramach wyjaśnienia dodam, że deser miał być pierwotnie wegański – tak w 100%, czyli bez miodu. Wiem, że miód jest bardzo spornym składnikiem w diecie wegańskiej. W tym przepisie bez problemu zastąpicie go kilkoma zmiksowanymi daktylami (wcześniej namoczonymi w ciepłej wodzie) albo ksylitolem.

Płaza_budyń jaglany-11

Budyń jaglany z owocami

100 g kaszy jaglanej

500 ml niesolonego mleka sojowego

100 g czekolady gorzkiej

3 łyżeczki miodu

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki chili

1 kiwi

suszone kawałki kokosa

Kaszę umieszczamy na sitku i dwa razy przelewamy wrzącą wodą. Do garnka wlewamy mleko sojowe, dodajemy pokruszoną czekoladę, chili, sól i kaszę jaglaną. Gotujemy na małym ogniu przez 16-18 minut, często mieszając. 2 minuty przed końcem rozpuszczamy w mieszance miód. Studzimy, miksujemy blenderem na gładką masę. Podajemy z kiwi i suszonymi kawałkami kokosa.

Płaza_budyń jaglany-9

* Metodą dalekich skojarzeń, jak zwykle w przypadku tego zwrotu, kojarzy mi się taki strasznie stary i trochę suchy dowcip.

Zapytano niewidomego dżokeja:

Czy planuje Pan występ w Wielkiej Pardubickiej?

Dżokej:

Nie widzę przeszkód!

5 uwag do wpisu “Budyń jaglany z owocami

  1. Przeczytałam wpis i w tej samej chwili bardzo mocno zapragnęłam tego budyniu. Myślisz, że zastąpienie mleka sojowego, mlekiem kokosowym/migdałowym będzie ok? :)

    PS. Jak możesz nie lubić kaszki manny z sokiem malinowym?! To niekwestionowany numer 1 mojego dzieciństwa, danie „chorobowe” – bo zawsze Mama szykowała gdy zostawała ze mną w domu, gdy byłam chora, uwielbiałam to :)

    Polubienie

    1. Dzięki kokosowemu/migdałowemu mleku będzie odrobinę tłustszy, bo to bardziej „treściwe” mleka i pewnie bardziej kremowy – także wyjdzie mu to tylko na dobre ;) Koniecznie daj znać, jak przygotujesz budyń – czy smakował! :)
      Kasza manna jest jednym z moich koszmarów – zaraz obok zupy mlecznej i paprykarza szczecińskiego :D

      Polubienie

Skomentuj!

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s