Tort cytrynowy

tort cytrynowy

Okazuje się, że impulsem do przygotowania tortu mogą być… przygotowania do ślubu. I przerażenie wywołane wątpliwej jakości wypiekami, ociekającymi masą cukrową, sztucznymi dodatkami oraz nawet niewyglądającymi na apetyczne tortami, które proponuje się nowożeńcom. Trochę się czuję, jak podczas oglądania zdjęć z rosyjskich wesel, które jakiś czas temu robiły furorę w Internecie. Tu para młoda z masy cukrowej, tu jakieś gołąbki, pierdyliard kwiatków, fontanny i gięte parasole, a w środku jeszcze niejadalna masa będąca połączeniem jakiegoś upiornie ciężkiego, słodkiego kremu i biszkoptu jak podeszwa. A nie da się ukryć, że tort mi się marzy jak z Pinteresta ;) W tym miejscu, które potrafi wessać człowieka na bardzo długie godziny, znalazłam coś o nazwie „naked cake”.

Prawdopodobnie wszystkie fanki słodkich wypieków znają je od dawna, jednak nie ja (bo jak wiadomo ze słodyczy jest mi najbardziej po drodze z boczkiem, śledziami i pizzą). Okazało się, że tort weselny nie musi być wcale równie przerażający co nowa piosenka Gosi Andrzejewicz w duecie z Ich troje (i zespołem Weekend w chórkach).

tort weselny naked cake ciasto naked cake tort naked cake wesele tort(zdjęcia pochodzą z Pinteresta i niestety ustalenie blogów oraz autorów się nie powiodło, poza 3 tortem – Baker Mama)

Przyznajcie, że te torty robią niesamowite wrażenie! :)

Teraz mam niespełna półtora roku na to, żeby znaleźć osobę, która przygotuje mi tego typu tort. Jednak po wyborze rodzaju, przyszedł czas na pytanie – jaki smak. Odpowiedź postanowiłam odnaleźć sama, piekąc po prostu własne ciasto. I okazało się, że nie taki diabeł straszny, jak może się wydawać z licznych zdjęć typu close enough.

minion tort rainbow cake

ciasto jeż(więcej podobnych historii znajdziecie tutaj)

 Mój tort nie był dosłownie inspirowany żadnym dotychczasowym przepisem, starałam się jedynie utrzymać w „estetyce” naked cake. I zminimalizować nakład roboty, dlatego m.in. nie kroiłam biszkoptów na pół, a jedynie przełożyłam 2 biszkopty masą. Spokojnie każdy z biszkoptów można było przekroić i wtedy uzyskać 4 warstwy ciasta. Biszkopty upiekłam też w dwóch tortownicach, o różnych wymiarach, ale bez problemu możecie użyć takich samych albo jednej dużej i drugiej malutkiej, żeby różnica pomiędzy warstwami była bardziej widoczna. Co do masy, to jest to najprostszy i moim zdaniem najsmaczniejszy krem z połączenia śmietanki-kremówki i mascarpone. Można go modyfikować, jak tylko mamy ochotę, w zależności od naszych ulubionych składników. Krem mascarpone idealnie łączy się z miętą, cytryną, ziołami jak rozmaryn czy bazylia oraz alkoholami.

Najprostszy tort biszkoptowy-9

Tort biszkoptowy z cytryną i whisky

Biszkopt 1 (tortownica o średnicy 23 cm)

Główna zasada dotycząca proporcji pochodzi z bloga Moje Wypieki: Na 1 jajko przypada 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej i 2 łyżki cukru.

3 jajka

3 łyżki mąki pszennej (1 łyżka to u mnie 12 g)

3 łyżki mąki ziemniaczanej (j.w.)

6 łyżek białego cukru (1 łyżka to 15 g)

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, na koniec dosypujemy powoli cukier i dalej miksujemy. Dodajemy stopniowo żółtka. Kiedy masa jest jednolita i kremowożółta, wyłączamy mikser i łyżką mieszamy ją z mąkami i proszkiem. Wylewamy do foremki i pieczemy ok. 35-45 minut w 180 stopniach w trybie góra/dół (sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już suche).

Biszkopt 2 (tortownica o średnicy 26 cm)

5 jajek

5 łyżek mąki pszennej

5 łyżek mąki ziemniaczanej

10 łyżek cukru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Proces wygląda tak samo jak wyżej ;)

Biszkopty przed ostudzeniem warto opuścić (w foremce) na blat lub podłogę z wysokości 50-60 cm – nie będzie opadał

Krem z mascarpone i kremówki

400 g śmietanki 30%

250 g mascarpone

skórka z 1 cytryny

3 łyżeczki whisky

1-2 łyżeczki soku z cytryny

1 łyżeczka cukru pudru

Schłodzoną śmietankę miksujemy na gęstą masę. Dodajemy mascarpone i dalej ubijamy. Na koniec dodajemy pozostałe składniki i miksujemy ok. minuty. Wstawiamy na 30 minut do lodówki, żeby stężała (można ją również ubić w momencie, gdy pieką się biszkopty, wtedy masa dłużej będzie się chłodzić).

Cytryny do dekoracji tortu

1-2 sparzone cytryny

woda (ok. 200 ml)

kilka łyżek whisky

sok z cytryny

2-3 łyżki brązowego cukru

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sok z cytryny, whisky i cukier i doprowadzamy do wrzenia. Cytryny obieramy w taki sposób, aby powstały cienkie płatki/paski skórki. Wrzucamy je do garnka i gotujemy na małym ogniu przez 15-20 minut aż zmiękną. Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia.

Składanie tortu

2 biszkopty

masa

1 kubek czarnej herbaty zmieszanej z 100 ml whisky

skórka cytryny do dekoracji

Na środku patery robimy mały kleks z masy – umocuje ona pierwszy, bazowy biszkopt i tort nie będzie się przesuwał np. w czasie krojenia. Układamy pierwszy biszkopt i równomiernie nasączamy go herbatą z whisky (łyżeczką, miejsce obok miejsca, ale tak, aby nie stworzyć wodnego akwenu na biszkopcie). Smarujemy kremem (1/3), układamy drugi biszkopt. Jego również nasączamy i następnie smarujemy kremem (1/3). Pozostałą część kremu wykorzystujemy do delikatnego rozsmarowania po bokach tortu – nie musi całkowicie i równomiernie ich pokryć, a jedynie nadać kolor. Dekorujemy płatkami cytryny.

Najprostszy tort biszkoptowy-11

Wydaje się, że to całkiem sporo czynności, ale w rzeczywistości wystarczy wybrać odpowiednią kolejność czynności i tort można zrobić w 1,5 godziny (już łącznie z czasem pieczenia). Radzę zacząć od biszkoptów, a kiedy siedzą już w piekarniku, wtedy robimy masę, skórki cytrynowe i herbatę – zostawiamy je do ostygnięcia/stężenia i kiedy biszkopty się wystudzą, wszystko jest gotowe do złożenia tortu.

Najprostszy tort biszkoptowy-22

Najprostszy tort biszkoptowy-19 Najprostszy tort biszkoptowy

7 uwag do wpisu “Tort cytrynowy

  1. Rozumiem bardzo dobrze Twoje obawy, a oglądając Pinterest można oszaleć z ogromu różności. Jeśli poszukujesz odtwórcy Twoich pomysłów, to polecam Torcik Kingi Jakimowicz z Zielonej Góry. Torcik ma rewelacyjne propozycje i otwarty jest na nowości, są bardzo kreatywni i doświadczeni.

    A przede wszystkim, gratuluję ;)

    Polubione przez 1 osoba

  2. Tort wygląda super, ale zdjęcia które robisz jedzeniu są naprawdę mistrzowskie!

    Zaraz, zaraz.. przygotowania do ślubu? Twojego…? Kiedy? aaaaa :))))) Proszę o mały poinformowanie o planach matrymonialnych!

    Polubienie

  3. O, też nie znałam tych „gołych” tortów – świetne są, szczególnie te z kwiatowymi dodatkami w rustykalnym klimacie (chociaż szyszka na jednym z nich do mnie nie przemawia, lubię dekoracje, które można zjeść i nie zrobić sobie tym krzywdy).
    Na swoje trzydzieste urodziny popełniłam tort też w cytrynowym klimacie. Zrobiłam masę z mascarpone, kremówki i lemon curdu. Mało roboty, wygląd ascetyczny, a smak bombastyczny. Cytryny rządzą ;)

    Polubienie

    1. To prawda, uwielbiam cytrynowe słodkości! :) I to też racja z jadalnymi dodatkami – dlatego najprawdopodobniej postawię na owoce leśne albo figi w dekoracji
      :)

      Polubienie

Odpowiedz na agatagotuje Anuluj pisanie odpowiedzi

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s