Wielkanocne przepisy z festiwalu Food & Design

tequilagotuje

W ostatni weekend miałam przyjemność po raz pierwszy zmierzyć się z wyzwaniem, jakim jest gotowanie „na żywo”, dla publiczności. Podczas trwającego w Auchan na Bielanach Wrocławskich festiwalu Food & Design, przez 2 dni, po 6 godzin dziennie, przygotowywałam proste przepisy wielkanocne. Tak się akurat złożyło, że większość z nich jest dość zdrową i lekką alternatywą dla klasyki. Ja oczywiście uwielbiam dania wielkanocne, które są podawane u mnie w domu, ale chciałam pokazać też, że w bardzo prosty sposób można wyczarować coś zupełnie nowego, świeżego i jeśli akurat nie mamy ochotę na standardowe dania wielkanocne, to możemy je zastąpić.

Pierwszego dnia przygotowałam 7 potraw – wśród nich znalazły się 4 pasty/farsze do jajek, tatar ze śledzia i dwa rodzaje kanapek wiosenno-wielkanocnych (na które nie będę podawać przepisów, bo improwizowałam i z emocji nie do końca już pamiętam, co się na nich znalazło). Niestety, nie dysponuję żadną większą fotorelacją czy zdjęciami potraw, ale same przepisy są tak proste, że i bez zdjęć można je szybko przyrządzić. Zwróćcie uwagę, że podaję dość duże proporcje poniżej, zwykle do dekoracji 24 połówek jaj.

Jajka z pesto bazyliowym

Jajka z pesto bazyliowym i kiełkami brokuła

  • 12 jajek
  • Świeża bazylia – 1 doniczka/pęczek
  • Parmezan – ok. 5 łyżek
  • Oliwa z oliwek – 8 łyżek
  • Pieprz
  • Sok z cytryny
  • Orzechy laskowe
  • Słonecznik
  • Kiełki brokuła do dekoracji

Jajka gotujemy na twardo. W blenderze miksujemy wszystkie składniki pesto na masę, jednak tak, aby pozostały widoczne cząstki słonecznika, bazylii, orzechów. Jajka obieramy, kroimy na pół, układamy na nich pesto, dekorujemy kiełkami brokuła.

Jajka z tapenadą

Tapenada to hiszpańska pasta z czarnych oliwek. Świetnym elementem pasty będą małe fileciki anchois – podkręcają smak całości. Jednak jeśli nie lubimy ich charakterystycznego posmaku, można spokojnie je pominąć.

  • 12 jajek
  • Czarne oliwki bez pestek – duży słoik, ok. 300 g
  • Kapary – 80 g
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Oliwa z oliwek
  • Świeżo mielony czarny pieprz

Jajka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy na pół. Miksujemy składniki tapenady i rozsmarowujemy ją na jajkach.

Jajka z domowym majonezem pietruszkowym

  • 12 jajek
  • Żółtka – 4
  • Olej – 300 ml
  • Sól
  • Pieprz
  • Sok z cytryny
  • Natka pietruszki
  • Czosnek

Jajka gotujemy na twardo, odcedzamy. Robimy majonez. Oddzielamy żółtka od białek. Do miski wrzucamy żółtka, dodajemy sok z cytryny i czosnek. Blendujemy aż lekko zbledną i zwiększą objętość. Powoli, strumyczkiem dolewamy olej, nie przestając miksować. Siekamy natkę, dodajemy do majonezu, mieszamy drewnianą łyżką. Przyprawiamy. Jajka obieramy, przekrajamy na pół. Każde dekorujemy majonezem.

Jajka z łososiem i kremowym serkiem

  • 12 jajek
  • Wędzone płaty łososia – ok. 250-300 g
  • Sok z 1 cytryny
  • Serek typu Philadelphia – 2 opakowania
  • Sól
  • Pieprz
  • Dymka
  • Ogórek – 2
  • Rzodkiewka

Gotujemy jajka na twardo, obieramy, kroimy na pół. Siekamy 1 ogórka i rzodkiewki w kostkę, mieszamy z serkiem kremowym, dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Na jajkach układamy serek, na nim po kawałki łososia i dekorujemy plastrami ogórka oraz szczypiorkiem.

Tatar ze śledzia

  • 2 opakowania matiasów w zalewie
  • 1 słoczek marynowanych grzybków/pieczarek
  • 100 g kaparów
  • pęczek natki pietruszki
  • Sos:
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 3-4 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • czarny pieprz

Wszystkie składniki odsączamy i kroimy, nie musi być wcale drobno, bo fajniej chrupie pod zębami. Mieszamy, zalewamy sosem, odstawiamy na 15 minut, żeby się przegryzło. Podawałam całość na ciemnym chlebie i plastrze gotowanego buraka, żeby lekko przełamać tatara słodkim akcentem. Zamiast buraka, jeśli nie chcecie podawać na kanapce, można bezpośrednio do tatara wkroić jabłko, też będzie słodszy.

tatar ze śledzia auchan bielany gotowanie

ja3

Skomentuj!

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s