Wegańskie trufle truskawkowe

weganskie trufle truskawkowe z czekolada (7 of 13)

Zawsze z zachwytem oglądałam wszelkie zdjęcia trufli – są tak urocze i fotogeniczne, że nie chce się odrywać oczu od zdjęcia. Jednak nigdy nie zrobiłam ich sama, bo równie mocno, jak mi się podobały, to wywoływały też poczucie, że na pewno ich przygotowanie będzie wymagało mnóstwa pracy i manualnych zdolności. Jednak okazało się, że nic bardziej mylnego.

Trufle to takie małe oszustki – wydało się, że ich zrobienie zajmuje maksymalnie pół godziny (łącznie z chłodzeniem). Za to jakie wrażenie można zrobić np. na gościach ;) Pierwotnie plan zakładał, że trufle będą w środku czekoladowe, ale uznałam jednak, że wolę pokombinować i zrobić coś innego, mniej oczywistego. W międzyczasie widziałam przepis na trufle malinowe w czekoladzie. Jednak w supermarkecie nie było malin, więc wzięłam truskawki. Potem sobie przypomniałam, jak dobrze truskawki smakują w towarzystwie whisky (bo co nie smakuje dobrze z whisky?) i z tego kombinowania wyszły bardzo ciekawe w smaku i całkiem zdrowe, jak na słodycze, trufle. W dodatku wegańskie trufle, a to już całkiem nie było planowane. Jako więc królowa freestylu, podzielę się z Wami przepisem – który na dobrą sprawą jest tylko bazą do dalszych eksperymentów. Bo truskawki można zastąpić innymi, mrożonymi owocami, nerkowce innymi orzechami, itd. Proporcje, które podaję, zakładają szklanki – moje są niewielki i nie mieszczą więcej niż 125-150 ml płynu. Chodzi w tym przepisie tak naprawdę o zachowanie proporcji. Jeśli więc wsypiecie 1 szklankę/garść/miseczkę/50 g płatków, to dorzućcie po tyle samo nerkowców i owoców.

przepis na trufle z kakao

Wegańskie trufle truskawkowe z kakao

24 sztuki

1 szklanka płatków owsianych

1 szklanka nerkowców

1 szklanka lekko rozmrożonych truskawek

2 łyżki whisky

łyżeczka soku z cytryny

łyżeczka brązowego cukru

kakao (do obtaczania trufli)

Uwaga, zdradzam tajemnicę wszechświata, czy przepis na trufle jest trudny i czasochłonny – bynajmniej ;) Wrzucamy wszystko do blendera i miksujemy przez 2 minuty. Warto otwierać blender i dokładnie mieszać, bo masa zrobi się kleista i blender może mieć z nią problemy. Z masy truflowej formujemy 24 małe kulki i układamy na papierze do pieczenia. Wkładamy do lodówki na 15 minut, wyciągamy, obtaczamy w ciemnym kakao. Można podawać od razu (na drugi dzień smakują równie dobrze).

trufle przepis trufle prosty przepis weganskie trufle truskawkowe z czekolada (5 of 13)

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Wegańskie trufle truskawkowe

Skomentuj!

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s