Sodowy chleb Gordona Ramsaya

chleb sodowy Gordona Ramsaya

Zaczęło się jak zwykle. Youtube podpowiedział mi jakiś film, potem kolejny, tak trafiłam na dawne nagranie Gordona Ramsaya uczącego się robić sushi i na playlistę zebranych przepisów z jego programów o gotowaniu. W ten sposób spędziłam cały wieczór, jak zawsze śliniąc się do monitora i będąc coraz bardziej głodną. Jednym z ostatnich filmów był ten o sodowym chlebie. Najpierw z radością pomyślałam „o, super, Gordon też czasem trochę oszukuje w kuchni i nie zawsze wypieka chleb na zakwasie, którego przygotowanie trwa dwa dni ;)

Następna myśl była taka, że skoro i tak nie mam w domu chleba, to mogę spróbować z tym przepisem. 45 minut później dom pachniał chlebem, a ja dziś od rana mam przepyszne śniadanie bez wychodzenia z domu po pieczywo!

chleb sodowy Gordon Ramsay

Chleb sodowy Gordona Ramsaya*

1 bochenek

Czas przygotowania: 45 minut

350 g mąki pszennej chlebowej

150 g mąki żytniej 2000

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

360 ml mleka

Włączamy piekarnik na 200 stopni. Wszystkie suche składniki umieszczamy w misce i mieszamy. Powoli dolewamy mleko i zaczynamy zagniatać masę. Po kilku minutach ciasto przekładamy na blat i kończymy wyrabiać ręką. Powstanie zwarta kula, ciasto ma odchodzić od ręki i od blatu. Jeśli użyjecie mąki żytniej, razowej albo pełnoziarnistej bochenek będzie dość twardy i ciężki, przewaga mąki pszennej będzie powodować, że będzie lżejszy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, kładziemy na niej kulę ciasta. Wierzch przecinamy nożem, robiąc dwa nacięcia „na krzyż”. Będą mało widoczne, kiedy ciasto będzie surowe, ale podczas pieczenia stworzą bardzo ładny wzór.

Chleb pieczemy 30-35 minut (termoobieg) – do momentu, aż skórka będzie chrupiąca i brązowa.

* Oryginalny przepis Gordona zakłada użycie mąki razowej zamiast żytniej i 450 ml maślanki zamiast mleka.

chleb Gordon Ramsay

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Sodowy chleb Gordona Ramsaya

Skomentuj!

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s