Pysznie bez glutenu – Grażyna Bober-Bruijn, Gosia Wieruszewska

pysznie bez glutenu

Kilka tygodni temu dostałam recenzencki egzemplarz książki „Pysznie bez glutenu”. Nie stosuję tego typu diety, nie jestem na gluten uczulona ani chora na celiakię, więc nie zdecyduję się na odstawienie produktów, które go zawierają, ale jestem ciekawa samej diety. Tego, jak zastępować mąkę pszenną czy makaron. I przede wszystkim – czy takie gotowanie wymaga dużo więcej czasu i pracy.

„Pysznie bez glutenu” zawiera ponad 100 przepisów na proste dania bezglutenowe. I proste to w tym przypadku słowo-klucz. Książka jest idealna dla osób, które do kuchni przychodzą zwykle po to, żeby ugotować wodę na herbatę. A jednocześnie zaciekawi tych, którzy z kulinarną magią mają trochę więcej do czynienia. Znajdziemy w niej dania słone i słodkie – przystawki, zupy, dania główne, desery. Zwykle kilkuskładnikowe, niewymagające dużych zakupów i długiego stania w kuchni. Jest tu kilka świetnych pomysłów na zapiekanki i przekąsek np. na imprezy. Są przepisy, które z pewnością pokochają dzieci. Autorka sama od lat jest na diecie bezglutenowej i w piękny sposób przekazuje swoje doświadczenia związane z dietą. Jedynym minusem książki jest fakt, że nie ma w niej 2 przepisów na podstawowy chleb i makaron bezglutenowy. To w tych produktach najczęściej jest gluten i właśnie o ich zamienniki jest najtrudniej. Reszta przepisów urzeka prostotą, skromnością i pysznym smakiem. Znajdą tu coś dla siebie miłośnicy włoskich i francuskich smaków, mięsożercy, wegetarianie – przepisy są naprawdę zróżnicowane.

pysznie bez glutenu-4 pysznie bez glutenu-3 pysznie bez glutenu-6 pysznie bez glutenu-5

 

I jest jeszcze najmocniejszy punkt całej książki. Są to zdecydowanie zdjęcia Gosi Wieruszewskiej i umieszczone gdzieniegdzie (jak jajka-niespodzianki) ilustracje Joanny Wieruszewskiej. Klimat fotografii jest niepowtarzalny i piękny. Bardzo podoba mi się to, że dostajemy zdjęcie nie tylko gotowego dania, ale w wielu przypadkach kolaż zdjęć – składników, etapów przygotowania i efektu finalnego. Ilustracje zwykle nie są kulinarne, ale wprowadzają element humoru. Na focacci stoją słonie, na brzegu słoika siedzi mała dziewczynka z kotkiem, a po plackach ziemniaczanych przejeżdża koparka :) Wszystkie te obrazki wyglądają jak odręczne szkice, które ktoś ukradkiem naszkicował w naszym egzemplarzu.

pysznie bez glutenu-7

Książka miała premierę 19 listopada, więc bez problemu możecie ją już zamówić i skorzystać z inspiracji kuchnią bezglutenową!

A że od kilku tygodni mam stałą asystentkę zdjęć, która kontroluje jakość fotografii/dań/książek, to nie mogło jej zabraknąć i tu ;)

pysznie bez glutenu

 

2 uwagi do wpisu “Pysznie bez glutenu – Grażyna Bober-Bruijn, Gosia Wieruszewska

  1. 3 miesiace temu dowiedzialam sie ze moj partner ma celiakie. po zakupie tej ksiazki postanowilam zrobic mu niespodzianke i upiec jego ulubione ciasto cytrynowe w wersji bezglutenu – str 166 tej ksiazki. troszke sie zdziwilam ze w przepisie jest kaszka kukurydziana a nie maka ale ze zupelnie jestem w tych tematach laikiem, zrobilam wszystko zgodnie z przepisem. i coz… dawno nie jadlam nic bardziej obrzydliwego. to „ciasto” to sama kaszka :/ nie ma to nic wspolnego z deserem nie mowiac juz o ciescie. nie wiem nawet gdzie by tu mialo ciasto wyrosnac. chrupie ta kaszka miedzy zebami i zostawia okropny posmak.

    jesli wszystkie przepisy sa tego typu to wspolczuje tym paniom.

    Polubienie

Skomentuj!

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s