Jabłkowe ciasto Nigelli

Ciasto NigelliW ostatni weekend w mojej kuchni pojawiły się śliwki, jabłka, pomidory, młode pory, fasolka szparagowa i wiele, wiele innych dobroci prosto z babcinego ogrodu Musiałam szybko zacząć je przetwarzać, bo owoce były już mocno dojrzałe. Śliwki zamieniłam na powidła, część z nich wysuszyłam. Zrobiłam też chipsy jabłkowe. A potem pomyślałam, że upiekę ciasto – już takie jesienne, pachnące, idealne do gorącej herbaty i poprawiające nastrój, kiedy na dworze ulewa. 

Pomysł był niezły, ale potem zaczęły się schody… ;) Najpierw nie mogłam sobie znaleźć przepisu, który by mi odpowiadał. A jak już znalazłam odpowiedni, to okazało się, że nie mam składników. Nie byłabym jednak sobą, gdybym nie zaczęła kombinować. Tak powstało ciasto inspirowane przepisem Nigelli z moimi modyfikacjami.

Odrobinę obawiałam się, czy nie będzie zakalcem, bo jest bardzo mokre i ma mnóstwo mokrych dodatków (jabłka, bakalie moczone w whisky), ale na szczęście nie było z tym problemu.

DSC_2586

Ciasto jabłkowe z jagodami goji

  • 80 ml whisky
  • 100 g jagód goji
  • 450 g obranych i pokrojonych w kostkę jabłek
  • 3 jajka
  • 150 ml oleju z pestek winogron
  • 150 g brązowego cukru
  • 350 g mąki typu 450
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
  • skórka z 1 cytryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • odrobina masła (do wysmarowania blachy)

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Jagody goji wsyp do garnka, zalej whisky, doprowadź do wrzenia, wyłącz gaz i pozostaw, żeby wchłonęły do końca płyn. Olej wymieszaj z cukrem i zacznij ubijać mikserem. Kiedy masa będzie gładka, zacznij dodawać po 1 jajku i nadal ubijaj do momentu, aż będzie puszysta. Dodaj suche składniki i całość wymieszaj. Na koniec wrzuć pokrojone w kostkę jabłka, skórkę z cytryny i jagody goji. Dokładnie wymieszaj (masa jest gęsta, więc najlepiej znajdź do tej roboty kogoś, kto ma silne ręce ;) Okrągłą formę nasmaruj masłem i przełóż do niej ciasto. Piecz godzinę, na koniec możesz sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe (nie powinny na nim zostać fragmenty ciasta).

Ze względu na to, że ciasto jest bardzo wilgotne i ciężkie – świetnie smakuje nawet po kilku dniach od upieczenia (pod warunkiem, że dotrwa i nie zniknie jeszcze ciepłe).

DSC_2581

Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson „Jak zostać domową boginią” i w oryginale wygląda tak:

  • 75 ml rumu
  • 100 g rodzynek
  • 450 g obranych i pokrojonych w kostkę jabłek
  • 2 jajka
  • 150 ml oleju z orzechów włoskich
  • 200 g drobnego, białego cukru
  • 350 g mąki typu 450
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • skórka z 1 cytryny
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 100 g orzechów włoskich

Jedna uwaga do wpisu “Jabłkowe ciasto Nigelli

Skomentuj!

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s