Kuchenne ciekawostki 2

tumblr_mtavma9AKZ1st5lhmo1_1280

Nadszedł czas na kolejną porcję kuchennych ciekawostek. Pierwszy wpis z tej serii znajdziecie tutaj – klik.

9. Aksamitna konsystencja zupy

Jeśli przygotowujesz zupę krem albo chłodnik i chcesz, aby jego konsystencja nie przypominała dziecięcej papki, ale nie miała też różnych grudek i kawałków warzyw – przetrzyj ją przez sitko! Dzięki temu nabierze kremowej konsystencji. Sztuczka świetnie sprawdza się w przypadku zup na bazie dyni, pomidorów, awokado, papryki albo cebuli.

10. Unieruchomienie deski do krojenia

Deska, która ślizga się po blacie kuchennym, potrafi stworzyć spore zagrożenie ;) Ułóż pod nią wilgotną ściereczkę, dzięki temu przestanie się przemieszczać.

11. Super cienkie plastry warzyw

Kiedy robię np. tagliatelle z cukinii albo inne danie, które wymaga bardzo cienkich i podłużnych pasków warzyw, nie trę ich na tarce ani nie próbuję kroić nożem. Używam do tego obieraczki do warzyw – na tej samej zasadzie, na jakiej obieram warzywa ze skórki.

12. Rozgrzanie piekarnika, garnka i patelni ma znaczenie

Wrzucanie warzyw albo mięsa do zimnych naczyń spowoduje, że wciągną tłuszcz znajdujący się np. na patelni. Co więcej, zamiast się usmażyć, zamknąć pory i uzyskać piękny kolor, po prostu się uduszą. Olej pryska, łatwo się nim poparzyć, ale idealne steki warte są poświęceń i sprzątania kuchni ;)

13. Obróbka mięsa

Mięso powinno być w temperaturze pokojowej – jeśli włożysz na patelnię mięso prosto z lodówki, będzie twardsze. Po pieczeniu i smażeniu mięso powinno odpocząć – dzięki temu wszystkie soki zatrzymane wewnątrz dobrze się „rozłożą” i nawilżą mięso.

14. Rolowanie papryczki chili

Jak najszybciej pozbyć się pestek z papryczki chili? Położyć ją na desce, przycisnąć ją ręką i zacząć rolować przez kilka sekund. Teraz wystarczy odciąć górną końcówkę papryczki i wysypać ze środka pestki.

15. Usuwanie chili z rąk

Wprawdzie masz już papryczkę chili bez pestek, ale od teraz musisz pamiętać, że Twoje dłonie stały się groźną bronią i nieopatrzne przetarcie powieki skończy się co najmniej siarczystym przekleństwem i podrażnieniem. Oraz łzami. Wystarczy jednak przetrzeć ręce kilkoma kroplami soku z cytryny, a mordercza moc chili wreszcie przestanie działać.

16. Namoczenie patyczków do szaszlyków

Planujesz grilla i wariacje na temat różnokolorowych szaszłyków? Najpierw przez kilka minut namocz patyczki w zimnej wodzie – dzięki temu nie będą się przypalać i łatwiej będzie je obracać.

17. Beza nie lubi plastikowych misek

Co beza lubi, a czego nie pisałam już tu – klik. Zdecydowanie plastikowa miska potrafi najszybciej zniweczyć nasze bezowe plany. Ubij pianę w metalowej misie, wtedy wszystko się uda.

18. Awokado, dojrzej w końcu!

Chyba jeszcze nie zdarzyło mi się kupić awokado, które jest miękkie. Przynoszę je do domu i czekam. Czekam i czekam. Może już dziś będzie miękkie? Sprawa robi się dużo prostsza, kiedy „poleżakuje” przez noc z bananami. Wrzuć awokado i jednego albo kilka bananów do siatki i dość szczelnie ją zamknij albo zawiąż. Rano awokado będzie miękkie i dojrzałe.

19. Pozbywanie się skórki z pomidorów

Zrób małe nacięcie w kształcie krzyżyka na samym dole pomidora i wrzuć go do miski z wrzątkiem. Po 2 minutach wyciągnij pomidora i schłodź go w zimnej wodzie. Skórka zejdzie bez problemu.

20. Szybkie i łatwe oddzielanie białka od żółtka

Metod jest tyle, ile kucharzy ;) Ja do niedawna oddzielałam je, przelewając żółtko pomiędzy skorupkami, tak że białko spływało do podstawionej miski. Teraz rozbijam jajko na dłoń i przelewam je między rękami. Tak jest dużo szybciej i nie muszę się martwić o kawałki skorupek, które mogą dostać się do białka!

Macie swoje kuchenne tricki? :)

 

Skomentuj!

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s