Chłodnik z awokado i ogórków

chlodnik awokado ogorek (6 of 6)Topię się. Każdego dnia się rozpływam. Nie jestem człowiekiem pogodzonym z upałami. Powyżej 25 stopni czuję się mało komfortowo. Nie myślę. Nie oddycham. Wizualizuję Antarktydę. Albo chłodnik. Chłodnik w czasie tych upałów jest najlepszym wynalazkiem na świecie (no dobra, zaraz obok lodów i kawy mrożonej)!

Obydwoje nie jemy nabiału, więc odpadają wszystkie wersje z jogurtem, maślanką i zsiadłym mlekiem. Ubolewam, bo bardzo lubię tradycyjny chłodnik, ale niestety – wiem, jakim bólem brzucha skończyłoby się zjedzenie jednej miski.

Dlatego ten chłodnik powstał bez nabiału, prawie wyłącznie z warzyw, a jego przygotowanie zajęło mi 15 minut – ani minuty dłużej w tym upale nie mam ochoty spędzać w kuchni.

chlodnik awokado ogorek (1 of 6)

Chłodnik z awokado, ogórkiem i rzodkiewką (3-4 porcje)

2 awokado

5 ogórków gruntowych

2 szklanki przegotowanej, zimnej wody

4 duże rzodkiewki

10 dag wędzonego surowego boczku

1/2 papryczki chili

1 ząbek czosnku

sól

3 łyżki soku z cytryny

kilka listków świeżej bazylii

Boczek pokrój w kostkę, podsmaż na suchej patelni. W blenderze zmiksuj awokado i ogórki. Przelej do miski albo garnka, dodaj wodę, sól i sok z cytryny. Drobno posiekaj bazylię, dodaj do zupy i wymieszaj. Posiekaj czosnek i chili, dodaj do garnka. Rzodkiewki dokładnie umyj i zetrzyj na tarce, 2/3 dodaj do chłodnika. Wymieszaj dokładnie, nałóż na talerze, na wierzchu posyp resztą startej rzodkiewki i boczkiem.

chlodnik awokado ogorek (4 of 6)

 

 

2 uwagi do wpisu “Chłodnik z awokado i ogórków

Skomentuj!

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s