Domowe hot dogi!

hot dogi (8 of 14)Jadłam te hot dogi kilka tygodni temu, a powód ich przygotowania był jeden. Wylądowałam w Hali Stulecia we Wrocławiu, podczas jednego z dużych wydarzeń i wszędzie stały budki z jedzeniem. Nad wszystkim unosił się zdecydowany zapach hot dogów, a ja nie mogłam przestać o nich myśleć. 

Jednak zamiast kupić niewiadomego pochodzenia parówkę w kiepskiej bułce z odrobiną keczupu, kupiłam kilka składników i zrobiłam błyskawiczne hot dogi w domu. W wersji dla dorosłych, bo z whisky – są świetną propozycją i na obiad, i na spotkanie ze znajomymi, świetnie uzupełniają się z zimnym piwem :)

hot dogi (2 of 14)

Domowe hot dogi (4 sztuki)

  • 4 bułki pszenne (o podłużnym kształcie)
  • 8 kiełbasek (u mnie frankfurterki)
  • 2 czerwone cebule
  • 50 ml whisky
  • łyżeczka brązowego cukru
  • chili
  • sól
  • sos barbecue
  • kilka liści sałaty

Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni, bułki kroimy na pół i wrzucamy do piekarnika. Frankfurterki smażymy na patelni grillowej, aż zbrązowieją. Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy do garnka, smażymy ok. 5 minut. Dodajemy cukier, whisky, chili, sól, smażymy jeszcze ok. 3 minut. Spód bułki smarujemy sosem barbecue, układamy cebulę, po 2 frankfurterki na każdą bułkę, na wierzch sałatę i składamy całość. W 15 minut mamy gotowe hot dogi!

hot dogi (3 of 14)

 

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Domowe hot dogi!

Skomentuj!

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s