Kuchenne ciekawostki 1

ciasto czekoladowe (4 of 11)

Wyznaję zasadę, że warto w kuchni upraszczać sobie życie. I czasem sobie pomagać – np. wykorzystując ciekawe tricki. Jeśli więc chcecie wiedzieć, jak nie płakać przy obieraniu cebuli, co ma soda do fasoli i jak obrać granaty – zapraszam do lektury!

1. Cytryna zapobiega ciemnieniu warzyw i owoców

Skropienie sokiem z cytryny np. bakłażana albo jabłek spowoduje, że nie stracą swoich pięknych kolorów.

2. Soda oczyszczona przyspiesza gotowanie warzyw strączkowych

Jeśli gotujecie fasolę do zupy albo cieciorkę do hummusu, warto namoczyć je w wodzie z łyżeczką sody oczyszczonej. Dzięki temu szybciej zmiękną. Następnie wypłuczcie je i dodajcie kolejną łyżeczkę sody do gotowania, ale tylko wtedy, jeśli fasolę bądź inne warzywo będziecie odcedzać i dopiero dodawać do gotowego dania (tak, aby wypłukać z niej sodę).

3. Schłodzona cebula wywołuje mniejszy płacz 

Aromat cebuli ujawnia się tym intensywniej, im jest cieplej. Dlatego warto wrzucić ją do zamrażarki na kilka minut przed krojeniem. Może nie wyeliminuje płaczu do końca, ale na pewno go zmniejszy.

4. Imbir najlepiej obierać łyżeczką

Obieranie imbiru nożem jest czynnością akrobatyczną. I zwykle prowadzi do tego, że większość imbiru ścinamy razem ze skórką. Spróbujcie oskrobać korzeń imbiru łyżeczką – łatwo, szybko i ściągamy z niego tylko skórkę.

5. Miażdżenie czosnku jest łatwiejsze od obierania

Są dwie zalety tej metody. Po pierwsze jest szybsza. Po drugie wygląda tak szpanersko, że od razu przez kilka sekund czujecie się jak szef kuchni wybitnej (i bardzo drogiej ;) reastauracji. Dlatego ząbki czosnku połóżcie na desce do krojenia, po kolei na każdym połóżcie poziomo duży, szeroki nóż i trzymając jedną ręką za uchwyt, drugą uderzcie zdecydowanym ruchem o nóż. Ząbek czosnku i jego skórka pękną, a Wy bez problemu go obierzecie.

6. „Siekanie” orzechów za pomocą tłuczka do mięsa

Siekanie orzechów było zawsze moim koszmarem w okolicach Gwiazdki. 3 godziny spędzone na mozolnym siekaniu, przeplatane soczystym przekleństwem i orzechami uciekającymi w różne zakamarki kuchni. Teraz po prostu wrzucam je do woreczka śniadaniowego, przykrywam go szmatką i okładam tłuczkiem do mięsa.

7. Hartowanie warzyw zachowuje ich kolory

Warzywa wrzucajcie do gotującej się już wody, a na koniec, po odcedzeniu, przez sekundę przelejcie je zimną wodą. Będą mieć piękny kolor i zachowają jędrność.

8. Prosty sposób na obranie granata

Granat jest owocem, po którego obieraniu zostaje scena rodem z CSI – brudne ściany i ubrania to norma. Chyba, że przekroicie go na pół, a potem każdą połówkę obijcie drewnianą łyżką. Wszystkie ziarenka wylecą do przygotowanej miski, a Wy nadal będziecie czyści.

Jakie są Wasze kuchenne sztuczki? Podzielcie się nimi! :)

 

 

 

 

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Kuchenne ciekawostki 1

Skomentuj!

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s