Pulpety

pulpety z cebulka (5 of 7)

Ten przepis już od bardzo dawna siedzi sobie na moim dysku. Pochodzi z czasów, gdy temperatury wahały się w okolicach zera, a ja, zrezygnowana, próbowałam się rozgrzać. Teraz podobno mamy już wiosnę, ale ostatnio pogoda i tak nas nie rozpieszcza. Następnym razem, kiedy deszcz będzie zacinał o szyby, a Wam nie będzie się chciało nosa wyściubiać z domu, zróbcie te pulpety – gwarantuje odzyskanie dobrego humoru i przyjemne ciepło rozgrzewające organizm od środka.

pulpety z cebulka (7 of 7)

Pulpety w sosie pomidorowym

  • 500 g mielonej karkówki
  • 2 łyżeczki kolendry suszonej
  • 1/2 łyżki pasty chilli (albo przyprawy chilli)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pęczek natki pietruszki
  • 10 pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 30 ml wody
  • Sos pomidorowy
  • 180ml wody
  • opakowanie passaty pomidorowej
  • łyżeczka cukru
  • pieprz czarny
  • sól
  • chilli
  • Do smażenia
  • olej rzepakowy, ok 1-2 łyżek
  • kasza gryczana palona

W misce wymieszajcie mięso z wodą, posiekanym czosnkiem, cebulą, pieczarkami, natką pietruszki i przyprawami: kolendrą, pasta chilli i solą. Uformujcie 12-16 małych kulek. Podgrzejcie mocno olej na patelni i smażcie na nim pulpety, ok. 5 minut z każdej strony, aż mocno zbrązowieją. Zalejcie je passatą pomidorową, dodajcie cukier, pieprz, sól i chilli, wymieszajcie i polejcie sosem wszystkie pulpety. Duście na małym ogniu ok 30 minut, wielokrotnie mieszającac. Jedzcie w towarzystwie kaszy gryczanej ;)

pulpety z cebulka (4 of 7)

Skomentuj!

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s