Wiosenne tarty

tarta na cieście francuskim

Dziś lekko, wiosennie i bardzo szybko w przygotowaniu. Gotowy kawałek ciasta francuskiego mam w lodówce w zasadzie zawsze, bo w kilkanaście minut z jego pomocą można wykonać obiad, przekąskę, danie dla niespodziewanych gości – na słodko lub na słono. Tym razem dwie, bardzo wiosenne propozycje wytrawnych tart.

tarta z botwinka

Tarta z botwinką i fetą

  • 1 pęczek botwinki (z buraczkami albo bez)
  • pół kostki sera feta
  • 1,5 łyżki miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • zioła dalmatyńskie (mieszanka bazylii, tymianku, rozmarynu, oregano)
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego

Botwinkę tniemy na kilkucentymetrowe kawałki, jeśli mamy też buraczki – na plastry. Układamy je na blaszce, posypujemy plastrami czosnku i polewamy mieszanką miodu i oliwy z oliwek. Zapiekamy 10 minut w 200 stopniach (bez termoobiegu). Rozwijamy ciasto francuskie, nakłuwamy widelcem spód i zawijamy boki, żeby nadać mu ładny kształt i żeby nasze dodatki nie spadały na boki. Wykładamy buraczki i czosnek na ciasto francuskie, posypujemy pokruszoną fetą i ziołami. Zapiekamy w piecu ok. 15 minut w 180 stopniach (z termoobiegiem).

kolaż botwinka

* przepis pochodzi z bloga White Plate – odrobinę go zmodyfikowałam.

Tarta z boczkiem i cukinią

  • 1 cukinia
  • 15 dag wędzonego surowego boczku
  • 1/2 kostki sera feta
  • Harissa – pasta z papryki chili, można zastąpić przyprawą
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz ziołowy
  • 1 ząbek czosnku
  • twardy ser (np. Bursztyn) do posypania

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. W połowie smażenia dodajemy cukinie pokrojoną w kostkę – smażymy jeszcze ok. 4 minut, w ostatniej minucie dorzucamy cienkie plastry czosnku. Mieszamy Harissę (albo chili) z oliwą i pieprzem ziołowym. Ciasto francuskie układamy na blaszce, nakłuwamy widelcem i zawijamy boki. Wysypujemy boczek z cukinią, polewamy mieszanką oliwy z przyprawami i posypujemy fetą. Zapiekamy 15-20 minut w 180 stopniach – na koniec posypujemy startym, twardym serem i przez ostatnich 5 minut zapiekamy z termoobiegiem.

tarta z boczkiem

Skomentuj!

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s