Granola z ryżem dmuchanym – brzydkie przepisy cz.8

Pomysł na ten wpis miałam pomiędzy 1 a 2 kieliszkiem wina, pomiędzy 2 a 3 nie jest już tak kolorowo ;)

Książkę Gordona Ramsaya „Ultimate Home Cooking” odebrałam w poprzednim tygodniu. Gdyby nie mój wyjazd byłaby u mnie kilka dni wcześniej, bo okazuje się, że z londyńskiego Heatrow do Wrocławia jest bliżej niż z Wrocławia do Warszawy np. A przynajmniej paczki DHL-em poruszają się żwawiej na tej pierwszej trasie. Odpakowałam paczkę, powąchałam książkę (bo jest to absolutnie obowiązkowy punkt związany z nawiązywaniem znajomości z nową książką) i sprawdziłam pierwszy przepis. Na granolę z ryżem dmuchanym. Od tej chwili każda cząstka mojego mózgu skupiła się na tym, że taka granola musi być przepyszna. Mam ogromny sentyment do ryżu dmuchanego jeszcze z dzieciństwa, uwielbiam go, ale nigdy nie wpadłam na pomysł, żeby go dodać do granoli. Przepis Ramsaya w minimalnym stopniu zmieniłam, a efekt końcowy, zgodnie z założeniami – był pyszny! I wystarczył na 6 śniadań dla 2 osób, więc porcja jest naprawdę spora (a Ramsay twierdzi, że to jest porcja na jedno śniadanie dla 4 osób, więc nie wiem, jakie śniadania zwykł jadać ;)

Granola z wanilią i ryżem dmuchanym

200g miodu

laska wanilii

350g płatków owsianych

90g ryżu dmuchanego

90g pestek dyni

75g słonecznika

80g suszonej żurawiny

100g migdałów

szczypta soli

Miód podgrzewamy w garnku i dodajemy z niego wanilię (laskę wanilii kroimy na pół i nożem wyskrobujemy całą wanilię ze środka). W dużej misce mieszamy wszystkie bakalie i ryż, dodajemy sól. Całość zalewamy miodem i mocno mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią granolę. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach (bez termoobiegu). Mieszamy kilkakrotnie w czasie pieczenia, żeby granola równo się piekła. Wyjmujemy całość z piekarnika i suszymy, a kiedy już się całkowicie ostudzi, wrzucamy do pojemnika i przechowujemy w suchym miejscu. Można zjeść ją z mlekiem, owocami albo samą – jako przekąskę. Mnie najbardziej smakowała z pomarańczami i mlekiem sojowym!

granola granola2

PS. O samej książce dowiecie się niebawem więcej – jest tak pięknie wydana, że mam zamiar pokazać Wam część zawartości, zwłaszcza że nie została jeszcze wydana w Polsce.

Jedna uwaga do wpisu “Granola z ryżem dmuchanym – brzydkie przepisy cz.8

Skomentuj!

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s