Barszcz czerwony i kapuśniaczki

kapuśniaczki (7 of 7)

Wszystko to przez poranne wstawanie. W piątkowy wieczór obiecałam sobie, że w sobotę mogę spać, do której chcę. Żadnych budzików, żadnych obowiązków, tylko spanie. W związku z tym wyłączyłam budzik, wyciszyłam telefon i obudziłam się o 6:30. Bardzo wyspana i rześka. I poirytowana, że mój mózg nie wybrał na pobudkę jakiejś godziny bliżej południa. Zrobiłam kawę, włożyłam słuchawki do uszu, konsekwentnie zignorowałam kuchenny bałagan z całego tygodnia i włączyłam TVN player. Często oglądam dział kuchnia, jednym z moich ulubionych programów jest ostatnio „Najgorszy kucharz świata”, ale to zupełnie inna historia.

Tym razem wybór padł na „Kuchenne rewolucje”. Lubię cały program, lubię też Magdę Gessler, choć w „Masterchefie” działa mi na nerwy. Traf chciał, że akurat w programie pokazane były kapuśniaczki/kulebiaki/bułeczki. Dlatego też o 7:15 zagniatałam już drożdżowe, a o 8 ruszyłam na zakupy po farsz do bułeczek. Dziś przepis na bułeczki z kapustą i na barszcz czerwony, ale na zdjęcia załapały się też bułeczki z kurkami, o których też niebawem będzie osobny wpis ;)

Barszcz czerwony

  • 6 buraków
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 litr wywaru (na wędzonym boczku i warzywach)
  • 1 litr wody
  • majeranek
  • ziele angielskie
  • jałowiec
  • sól
  • pieprz biały
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka cukru

Buraki obieramy, kroimy w duże kawałki i przekładamy do miski. Mieszamy 1/2 kubka wody z sokiem z cytryny i cukrem. Polewamy tym buraki i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie odlewamy wodę z buraków, zalewamy je świeżą wodą w garnku (tak, żeby woda je zakryła) i gotujemy na małym ogniu ok 45 minut. Podgrzewamy bulion, wlewamy do niego wodę, w której gotowały się buraki (a z samych buraków możemy zrobić np. carpaccio – takie, jak tutaj :) i zagotowujemy. Dodajemy posiekany czosnek, majeranek, kilka ziarenek ziela angielskiego, jałowca, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu ok. pół godziny

kapuśniaczki (6 of 7)

Kapuśniaczki (15 sztuk)

  • 600g mąki pszennej (typu 0)
  • 350 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżeczki sezamu
  • Zaczyn
  • 15g świeżych drożdży
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka cukru
  • Nadzienie
  • 200g kiszonej kapusty
  • 10 pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko (do smarowania)

Gotujemy kapustę kiszoną, aż odparuje wodę. Pieczarki siekamy, podsmażamy na patelni i dorzucamy do kapusty. Mieszamy, doprawiamy, gotujemy ok. 5 minut. Zostawiamy do ostygnięcia

Robimy zaczyn – drożdże rozcieramy z cukrem na płynną masą. Dodajemy łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut. Do miski wsypujemy mąkę, sól i sezam – mieszamy. Wlewamy zaczyn i mieszamy go z mąką. Dolewamy wodę i oliwę. Zagniatamy aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę.

Odrywamy kulki ciasta, rozciągamy w rękach w koła i nakładamy na nie farsz. Zaczynamy sklejać jak pierogi, a potem całość zaczynami po prostu kręcić w dłoniach jak piłkę/kulkę, aby powstały bułeczki. Smarujemy bułki jajkiem i pieczemy ok. 20-25 minut (termoobieg, aż bułeczki będą brązowe.)

kapuśniaczki (7 of 7)

Skomentuj!

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s